Rondje Noordelijk Nederland

23 augustus – 5 september 2020

Het oorspronkelijke plan was om de Groen Valleien Route in Noord Frankrijk te fietsen maar door de Corona-perikelen hebben wij toch maar besloten om in Nederland te blijven en gaan we een Rondje Noord-Nederland doen.

Routekaart:


Zondag 23 augustus 2020
Heemskerk – Slootdorp (72 Km)

De eerste vakantiedag zit erop. Vanmorgen om 10:00 vertrokken en door het Duin naar Egmond, Bergen en Schoorl. Bij Schoorldam het Noordhollandsch Kanaal over en verder naar Schagen waar we bij Henk en Lenie hebben geluncht. Daarna door de kop van Noord-Holland naar Wieringen waar we bij ‘t Bos Roept’ kwamen, altijd plek voor fietsers ook al is de camping volgeboekt.
De kop is eraf, morgen naar Friesland. ?
Overnachting op Natuurkampeerterrein ’t Bos Roept!

Foto impressie:


Maandag 24 augustus 2020
Slootdorp – Holwerd (76 Km)

Wind, zon, regen en oerHollands landschap met fantastische wolkenluchten. Vanmorgen opgebroken en gelukkig droog in kunnen pakken onder afdak van leegstaand huisje. Ook gelijk gebruik gemaakt van de buitendouche naast het huisje.
In Den Oever net op tijd in de fietsbus want weer een bui. Prima geregeld en gratis. In Zürich toch maar de regenpakken aan want combinatie keiharde wind en regen vanuit zee werd wat koud. Bui trok vlot over en de zon maakte het snel weer aangenaam . In Harlingen weer een bui dus lekker geluncht en met de zon weer aan de hemel verder op pad. Er was nog 1 bui voorspelt en dat was een imponerende om aan te zien komen in combinatie met onweer. Gelukkig maar een klein staartje van meegekregen. Op de camping alweer opgeklaard en de natte tent droogde snel. Boodschappen gedaan en pas om 19.00 uur was het eten klaar en met een hongerige maag waren de bordjes snel leeg. Nu lekker genieten van een verdiend witbiertje. Wat was het weer een prachtdag. Zo blij met onze GoreTex regenkleding.
Overnachting op Camping Holwerd

Foto impressie:


Dinsdag 25 augustus 2020
Holwerd – Roodeschool (79 Km)

Poeh, vandaag in het kort: Wind en Regen! En we hadden de wind, zoals afgelopen dagen, vaak niet meer mee. We kregen het vandaag dus niet kado, maar het was wel weer een mooie rit door het lege landschap van Friesland en Groningen. Een beetje verontrustend was wel dat ik op een gegeven moment op mijn Garmin een stormwaarschuwing kreeg…?
De hele dag is het regenpak niet uitgeweest tot wij op de camping in Roodeschool kwamen. Morgen wordt er hier storm voorspeld en op de camping was nog een stacaravan te huur. Die hebben wij voor 2 nachtjes gehuurd, morgen zitten we hier comfortabel de storm uit en dan gaan we donderdag weer verder.?
Overnachting op Camping Lentemaheerd

Foto impressie:


Woensdag 26 augustus 2020
Roodeschool

Zeg ik gisteravond per ongeluk tegen Sheila: ‘Wist je dat we hier vlakbij de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland zijn?’.
Moest ze daar natuurlijk persé heen vandaag. Het begon met alleen héél véél wind, maar toen het daarbij ook nog flink ging regenen werd het uiteindelijk een echte expeditie!
Pff, wat een sukkel ben ik toch ook, ik vertel nog eens wat…?

Foto impressie:


Donderdag 27 augustus 2020
Roodeschool – Vriescheloo (79 Km)

Vanmorgen afscheid genomen van de fijne caravan. Wat waren we dankbaar voor deze mogelijkheid. Het heeft gisterenavond nog heel lang hard gestormd en geregend. Na een prettig gesprek vanmorgen met een andere kampeerder weer op weg met een waterig zonnetje, weinig wind en ook nog in de rug.
“Neverending’ kaarsrechte wegen door de lege polders van noordoost Groningen. Wat een bijzonder landschap toch. Langs de dijk bij de Dollard tijd voor koffie en koek.
In Oudeschans gestopt in de middag voor een tweede bakkie maar nu op een terras die heel Coronaproof was ingesteld. Even later arriveerde er een wat zuur uitziend ouder echtpaar en toen de serveerster vriendelijk verzocht dat zij hun handen zouden desinfecteren zei de nukkige man stellig en hard NEE. Dat werd een discussie met het echtpaar en ik had medelijden dus nam het op voor de serveerster. Dat het heel vervelend is maar dat dit de enige manier is waarop de horeca open mag zijn, zij boetes en zelfs sluiting riskeren en het niet persoonlijk bedoeld is en als zij hier niet mee kunnen omgaan zij wellicht lekker thuis hun bakkie moeten gaan drinken. Met veel gemopper werden de handen gedesinfecteerd en kreeg ik een dankbare knipoog van de serveerster. Toen kwam de opmerking van de dag: het echtpaar bleef mopperen en de vrouw zei tenslotte hard “dat die Hollanders lekker daar hadden moeten blijven dan hadden ze in Groningen geen probleem gehad”. Wauw? Dit zorgde voor een lachsalvo van ons en de andere bezoekers op het terras. (Schat in dat ze in Groningen heel blij zijn met nog wat inkomsten uit het toerisme en ik schat in dat er ook Groningers in het vliegtuig zijn gestapt naar Spanje etc. )
Ronald had ondertussen een foto gestuurd naar ons aangetrouwde nichtje die opgegroeid is in Oudeschans. Zij reageerde dat zij naast het restaurant heeft gewoond en er er ook heeft gewerkt en of we de groetjes wilden doen. Er volgde een gezellig gesprek op het terras met de huidige eigenaar.
Het was een bijzonder bakkie en de andere bezoekers zeiden ons vriendelijk gedag en wensten ons een goede reis. hahaha
Nu op een fijn kampeerterrein in Rhederveld waar ze zijn ingesteld op fietsers. Vrij gebruik van keuken en inventaris en gezellig zitje. Ook heel rustig weer op dit moment. Stilte voor de storm?!
Overnachting op Natuurkampeerterrein Entourage

Foto impressie:


Vrijdag 28 augustus 2020
Vriescheloo – Schildwolde (70 Km)

Wij hebben nog steeds niet genoeg van Groningen, vanmorgen eerst naar Bourtange en daarna met een noordwaartse slinger opnieuw de provincie in. En daar kregen wij geen spijt van! We fietsten door een heel ander landschap dan afgelopen dagen met een afwisselende route door leuke dorpjes en over mooie fietspaadjes.
Veel wind vandaag, maar ook veel zon met een enkel buitje. ?☀️? Prachtig fietsweer dus!
We kwamen precies op tijd bij de camping in Schildwolde om ons tentje op te zetten voordat het onweer losbarstte en we zitten nu veilig en droog in de boerenschuur.
Morgen gaan we echt zuidwaarts, anders komen we nooit meer thuis! ?
Overnachting op Natuurkampeerterrein Wildemansheerd

Foto impressie:


Zaterdag 29 augustus 2020
Schildwolde – Noordwolde (103 Km)

Opperdepop, helemaal leeg gefietst. Iedere vakantie heeft zo’n dag dat het anders verloopt en alles tegelijk komt. Vanmorgen lekker rustig ontbeten in de oude stal en voor tienen de fiets op.
In Nederland zijn geen bergen maar wel wind, veel wind, en bijna hele weg hadden we deze hard tegen. Na een kwartier verschenen er in mijn rechterbovenhoek 2 voelsprietjes. Een verstekeling op mijn helm, zo jammer dat Ronald deze niet wilde weghalen.
Eerste stuk verstand op nul en doortrappen door nog open gebied met een beetje afleiding door de vele ooievaars in de velden. Zon scheen heerlijk en bij het Zuidlaardermeer gestopt voor koffie en appeltaart (binnen vanwege wespen). Daarna begon het “avontuur”. We zouden vanaf hier een fietspontje nemen maar deze bleek niet te varen. Dus andere route om het meer heen om weer bij de GPS route uit te komen. Extra km’s. Vervolgens stuiten wij na 45 km op een wel heel spannend fietspad. We houden wel van off the road paden maar modderpoelen slaan wij graag over.
Wat nu? Niet heel veel wegen en via Google en fietsknooppunten een andere route gevolgd. Gelukkig steeds meer bomen, bebouwing en dorpjes zodat we soms even wat luwte hadden maar helaas bleek de harde wind en de zwaar beladen fiets teveel voor de accu van Ronald en hield deze er mee op na 83 km.
De laatste 20 km dus in heel licht verzet en laag tempo door gefietst tot Noordwolde. Trots op mijn lief, niet klagen maar schikken in het moment. En door langzaam te fietsen net niet in de verzuring komen. Het duurde even maar uiteindelijk kwamen wij toch op de camping waar we nu heerlijk fris gedoucht aan het eten zijn. 103 km op de teller.
Ondanks de voorspellingen gelukkig maar 2 buien onderweg en 1 toen de tent en tarp net stonden, dus dat was een meevaller. Als het goed is, en de weergoden met ons zijn, hebben we morgen de wind in de rug. ?
Overnachting op Natuurkampeerterrein De Meenthe

Foto impressie:


Zondag 29 augustus 2020
Noordwolde – Rouveen (72 Km)

Vanmorgen begon de dag met een dikke bobbel in de fietsband van Sheila. Ik dacht eigenlijk eerst aan een kleine slag in het wiel en had de spakenspanner al uit de tas maar het viel dus erg mee. Buitenbandje gewisseld en we konden weer op pad. ?
Zodra we het kampeerterrein afreden begon het flink te plenzen, en toen we bij een wegafsluiting kwamen waar we bij het begin met moeite langs het hek konden, maar waar de weg aan het einde compleet geblokkeerd was, hadden we er ons al een beetje bij neergelegd dat het weer zo’n dag zou worden. ?
Maar dat viel gelukkig reuze mee, na anderhalf uur werd het droog en de route was mooi en afwisselend, en liep door Ossenzijl, De Weerribben, Blokzijl, De Wieden en Belt-Schutsloot.
Uiteindelijk liet de zon ☀️ zich ook nog zien en konden we onze spullen lekker rustig opzetten op de camping in Rouveen.
Overnachting op Camping De Stadsgaten

Foto impressie:


Maandag 30 augustus 2020
Rouveen – Voorst (82 Km)

Wat een verrassing vanmorgen toen we wakker werden, sinds een week was het de eerste keer dat we een droge tent in konden pakken en vandaag hebben we ook ons regenpak niet aan gehad! Zelfs een paar uurtjes in de zon gefietst! ☀️
We zijn via het Zwarte Water richting Zwolle gefietst en daarna de rest van de dag langs de IJssel, de ene keer vlak langs de rivier, de andere keer iets verder weg. Eigenlijk niet veel gebeurd, behoudens een wegomleiding en weer een pontje wat niet voer, maar dat gebeurt dagelijks en daar raken we al aan gewend. ?
O ja, en Sheila werd bijna van de weg afgereden door een lompe automobilist, maar dat liep gelukkig ook goed af.
We zijn nu wel in meer toeristischer gebied gekomen, en komen nu onderweg ook andere fietskampeerders tegen.
Uiteindelijk zijn we met een pontje bij Deventer de IJssel overgestoken en waren we snel bij onze camping in Voorst. Het is nu nog steeds lekker weer en we hebben fijn buiten kunnen koken en eten.
Heerlijk zo’n dag zonder regen! ?
Overnachting op Natuurkampeerterrein De Haverkamp

Foto impressie:


Dinsdag 31 augustus 2020
Voorst – Millingen a/d Rijn (72 Km)

Grappig toch dat medekampeerders hele gesprekken met je gaan voeren op het punt dat je van het terrein wilt af fietsen. Zo ook weer op dit terrein. Gisteren al veel nieuwsgierige blikken naar onze fietsen en tent (volle camping). Wel gezellig en je hoort nog eens wat.
Toevallig bleek ook een zus van een vriendin op de camping te staan. We hadden dus een uitzwaaier vanmorgen ?‍♀️
De GPS was bijna niet nodig vandaag want we hebben voornamelijk op of langs de IJsseldijk gefietst tot de Rijn, wat weer mooie plaatjes opleverden. Onderweg door mooi en historisch Zutphen en Doesburg gefietst en onze eindbestemming vandaag was Millingen ad Rijn.
Tijdens onze lunch sprak een man ons aan en was geïnteresseerd in onze reis. Hij zei dat hij niet zeker wist of het voet/fietspontje wel in de vaart is doordeweeks. (Pontjes zijn wel een thema deze week ?) Zo niet dan zou dat 20 km extra opleveren en zouden we over Emmerich gaan. Het pontje bleek gelukkig gewoon in de vaart en we waren ook nog net op tijd want deze gaat 1x per uur.
De camping waar we nu staan heeft trekkershutten en het idee ontstond om een rustdag in te lassen en een hut te huren, indien mogelijk. Werd ook hoog tijd voor een wasje want zodra de kledingtas open ging steeg er een beetje een “Odeur de Meur” uit op. Tussendoor geen mogelijkheid om was op tijd droog te krijgen dus geen was gedaan.
We kwamen op een bijna verlaten terrein en konden kiezen. Juist op dit terrein geen wasmachine dus ouderwets op de hand. Na installeren en de was een patatje gegeten in het dorpscentrum en nog een meisje van de grond geraapt die een smak maakte met haar fiets. Boodschappen voor twee dagen gedaan en nu lekker nog even genieten van de avondzon met een lekker wijntje. Fijn 2 nachtjes in een gewoon bed en morgen een lummeldag.
Overnachting op De Zeelandsche Hof

Foto impressie:


Donderdag 2 september 2020
Millingen a/d Rijn – Appeltern (74 Km)

Gisteren heerlijk dagje lummelen, boekjes lezen en dutjes doen in de zon. Soms zelfs even de schaduw opgezocht omdat het te warm werd. Vanmorgen dan ook helemaal uitgerust opgestaan en dat kwam goed uit want we mochten weer aan de bak vandaag.
Regen in vele variaties en stukken wind tegen. Beetje kleurloos landschap. Bij Nijmegen een pittige lange klim door het bos naar de Mookerheide. In de afdaling kreeg ik het koud dus ergens onder een afdak nog een extra vestje aangetrokken. (Het is toch zomer ?)
De pontjes waren vandaag allebei in de vaart ?, mooie natuur en schattige dorpjes die er in de zon vast nog veel mooier uitzien ?.
Rond 60 km werd het toch echt wel tijd om even van de fiets te stappen en een broodje te eten. Onder een brug op een muurtje onze lunch snel genuttigd en na het opstappen werd het lichter aan de hemel en stopte het zelfs met regenen.

De omgeving kreeg ook gelijk meer kleur. Wel nog pittig windje maar het vooruitzicht dat we al snel bij bij mijn zwager Bert in Appeltern zouden arriveren gaf ons vleugels.
Na een fijne plons in het bubbelbad mochten we gelijk aanschuiven voor een lekkere maaltijd en vanavond heerlijk onder dekbedje ipv in “larf” en slaapzak. Gelukkig morgen weer droog weer voorspeld ?
Overnachting bij Bert in Appeltern

Foto impressie:


Vrijdag 3 september 2020
Appeltern – Leerdam (73 Km)

Na fijn in de watten te zijn zijn gelegd door Bert, vanmorgen rond half 10 weer op pad. Het was droog en zelfs de zon kwam tevoorschijn!?
Het was hard werken vandaag want er stond een stevige wind tegen langs de rivieren. Voordeel daarvan is dat we bij de koffie van onszelf dan een gebakje mogen ?.
Rond 14.00 lunch op mooi plekje en leuk gesprek met 2 sportieve dames op leeftijd. Sheila ontdekte een teek in haar bovenbeen en kreeg deze er gelukkig goed uit met de tekentang. Verder op de route, tijdens het wachten op een minipontje, wederom een leuk gesprek met een andere fietskampeerder. Gezellig hoor!

Na de laatste pont over de Waal ging de route meer naar het Noorden en hadden we hem eindelijk niet meer op de kop. Het was nog zo’n 8 km naar Leerdam waar we boodschappen hebben gedaan en nu een mooi plekje hebben aan de rand van camping het Kampeerbosje. Wel drukker hier dan verwacht.
Overnachting op Natuurkampeerterrein Het Kampeerbosje

Foto impressie:


Zaterdag 4 september 2020
Leerdam – Wilnis (70 Km)

Mooi tochtje vandaag, vanaf Leerdam naar de Lek, onderweg stonden onze dagelijkse trouwe supporters weer rijendik om ons toe te loeien. ?

Met de pont staken we de Lek over naar Schoonhoven. Om onverklaarbare redenen komen we iedere tocht die we in Nederland maken door Schoonhoven. ?
Verder langs de Vlist en door Oudewater. Hier wilden wij eigenlijk gaan lunchen maar het was hier zo verschrikkelijk druk dat we zijn doorgereden naar Woerden. Daar kregen we op straat van een oudere mevrouw een tip om te gaan lunchen tegenover het oude stadhuis, en dat was prima! ?
Na de lunch werd ik gelijk aan het werk gezet om een pontje over het kanaal te trekken. Ondertussen waren we al aardig opgeschoten en na nog een mooie route door Meije en over de kade naar Nieuwkoop kwamen we uiteindelijk op onze laatste camping van deze vakantie.
Morgen een makkie, nog een eindsprintje van 60Km en we zijn weer thuis!
Overnachting op Natuurkampeerterrein Amstelkade

Foto impressie:


Zondag 5 september 2020
Wilnis – Heemskerk (61 Km)

Zo dat was het dan weer. 15 dagen op pad geweest waarvan we er 13 hebben gefietst en in totaal 984 km hebben afgelegd. Met een beetje weemoed de laatste 60 kilometers naar huis gefietst vandaag.
Vanmorgen wakker geworden met een prachtig uitzicht op de “Witte Wieven” in de weilanden om de camping.

Tegen de verwachting in, in de zon kunnen opbreken en tot Amsterdam heerlijk weer. Mooie route langs de Amstel en dwars door het centrum. Bij het station de pont naar het NDSM terrein. We waren nog even bang dat de regenpakken aan moesten, gezien de donkere wolken die op kwamen zetten, maar gelukkig bleef het de hele weg droog. Over Zaandam en Assendelft kwamen we met de zon weer aan de hemel thuis.
Wat was het weer een mooi avontuur. Veel gezien en genoten van de natuur, onverwachte wendingen, het samen op pad zijn, een gezellig nachtje slapen bij zwager, leuke gesprekken onderweg en ontmoetingen op de campings. Gisterenavond weer een leuk gesprek met een andere fietskampeerder uit Hoorn. Ook veel soorten weer gehad, 0 lekke banden en 1 x een lege accu van Ronald.?
De tassen zijn uitgepakt, de eerste was hangt aan de lijn en de boodschappen zijn al gedaan.

Foto impressie:En voor wie er nu nog niet genoeg van heeft is er ook nog een Filmpje van onze tocht:

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *