Fietsen in Bourgondië

10-21 juni 2019

Vorig jaar wilde we al in de Bourgondië fietsen maar waren de weersvoorspelling zo slecht dat wij in plaats daarvan het Fietserpad hebben gefietst maar dit jaar ging het dan eindelijk wel gebeuren!
We fietsten grotendeels de route van het het boekje ‘Fietsen in Bourgondië’ geschreven door Luc Oteman.

We vertrokken op 2e pinksterdag (10 juni 2019) met de auto naar Frankrijk, we hadden al contact gehad met de beheerders van Camping Au Bois Joli in Andryes en mochten daar tegen een kleine vergoeding, tijdens de fietstocht onze auto op een veilig plekje op de camping laten staan zodat wij zorgeloos op pad konden gaan.

Routekaart:

Dinsdag 11 juni 2019
Andryes – Épiry (61 Km)

Wij zijn onderweg! Vanmorgen rond half tien vertrokken van de camping.
Al snel kwamen wij bij het Canal du Nivernais waarlangs wij over de jaagpaden verder fietsten. In Clamecy hebben wij koffie gedronken, ondertussen werd de lucht wel erg donker maar toch hebben wij nauwelijks regen gehad, af en toe een paar spatten en dat was alles. En de temperatuur was prima!
Onderweg veel sluisjes en bruggen die we zelf moesten bedienen om aan de overkant te komen. Omdat we nog boodschappen moesten doen afgeslagen naar Corbigny en dat was gelijk de vuurdoop voor wat nog komen zou. De eerste heuvels bedwongen om bij onze einddoel van de dag te komen Hotel Sur Yonne in Épiry.
Zij hebben ook een stuk of 6 kampeerplaatsen en daar staat ons tentje voor een nachtje. Heel aardig dat we van de eigenaren gebruik mochten maken van het overdekte terras en meubilair van éen van de huisjes zodat we droog konden koken en eten.
Overnachting bij Hotel Camping Sur Yonne

Foto impressie:

Woensdag 12 juni 2019
Épiry – Decize (81 Km)

Na een lange, vermoeiende dag zijn wij aangekomen bij de Loire. De dag begon heel goed met veel zon. De eerste 10 km van de route waren weer langs Canal du Nivernais met heel veel sluisjes om de waterscheiding Seine-Loire te overbruggen. Daarna begon de wind flink op te steken en hadden wij hem ook pal tegen dus dat werd aardig zwoegen. Het hielp ook niet echt dat zo’n 40 Km van de route een beetje saai was en wij niet door dorpjes kwamen. Een dag met veel wind dus, maar ook met zon en tenslotte nog een ijskoude plensbui op onze kop vlak voordat wij in Decize kwamen waar wij gelukkig wel een mooi plekje op de camping hebben gevonden.
Overnachting op Camping des Halles

Foto-impressie:

Donderdag 13 juni 2019
Decize – Digoin (78 Km)

Wat een prachtdag. Hele dag zon op een klein staartje van een onweersbui na. De dag begon wel met wat ongemakjes. Na het inzepen kwam er alleen nog koud water uit de douche, brrrr. Ronald verloor al in km 1 een fietshandschoentje (en niet meer te vinden) en zijn Garmin fietscomputer deed vervelend. Daarna alleen maar genieten van afwisselende tocht. De uitdaging vandaag was niet de wind maar de eerste 45 km klimmen en dalen. Langzaamste snelheid 5,7 km/u op heel steil stuk en 43/u km tijdens afdaling. Harder durfden wij niet op dit wegdek.
Bij de Franse Primera de lekkerste croissant ‘ever’ gescoord uit de broodautomaat. We waren dan ook leeg gefietst. Door mooie plaatsjes gereden maar geen levende ziel te bekennen, de laatste 20 km heerlijk, bijna vlak wegdek langs de Loire. Rond 18.00 uur beland op een fijne camping aan de rivier in Digoin waar we twee nachtjes blijven. Even snel boodschappen gedaan en nu, met een rozig hoofd na het douchen , aan het nagenieten van deze mooie fietsdag.
Overnachting op Camping de la Chevrette

Foto-impressie:

Zaterdag 15 juni 2019
Digoin – Nyon (90 Km)

Gisteren van een rustdag genoten in Digoin dus weer helemaal opgeladen om vandaag weer op pad te gaan. Omdat het vandaag een lange rit zou worden, zijn we vroeg opgestaan en hebben we vlot ingepakt om snel weer op weg te gaan. Maar toch niet helemaal, want Sheila bleek een lekke band te hebben dus moest eerst nog even een bandje gewisseld worden. Uiteindelijk ietsje later vertrokken dan gepland reden wij eerst door Digoin naar het Pont Canal over de Loire, daarna reden wij de stad uit langs Canal du Centre waar wij min of meer de hele dag verder langs bleven rijden.
In Montceau-les-Mines, een rommelig en druk industriestadje konden we boodschappen doen, en iets verder, in Blanzy vonden wij een plekje in een park waar we konden lunchen. Inmiddels hadden wij er al ruim 50K op zitten, en het was tot dan toe wel grijs weer maar nog steeds droog. Maar in Blanzy begon het dan toch te regenen en moest het regenpak aan, wat de rest van de dag ook niet meer uit zou gaan.
We reden daarna nog steeds vlot verder over de D974, totdat wij bij de afslag van het gehucht Nyon kwamen waar wij een mooi plekje op een kleine camping met uitstekende voorzieningen vonden. Ondanks de regen was het toch weer een prachtige fietsdag met ruim 90K op de teller.
Overigens, inmiddels is het droog en schijnt de zon weer!
Overnachting op Camping La Bonne Vie

Foto-impressie:

Zondag 16 juni 2019
Nyon – Pouilly-en-Auxois (70 Km)

Vandaag was een dag waarvan wij niet wisten wat zou komen, we zouden de route van Luc Oteman verlaten om Dijon te vermijden. Thuis had ik zelf een route van zo’n 70K gemaakt en het probleem was dat we hoe dan ook een heuvelrug van ruim 500m moesten overbruggen. Hoe steil het zou worden was een beetje onduidelijk. Nu ja, we zouden wel zien…
Na vertrek vanaf de camping maakten we een kleine omweg naar Santenay om langs een kleine supermarkt te gaan die zondagochtend open was. De rest van de dag zouden we geen andere voorzieningen meer tegenkomen.
Vanaf Santenay reden we eerst nog een stukje over een voormalige spoorweg, het begon wel al gelijk flink te stijgen maar ging nog geleidelijk. Na 20 km hield bij Nolay de spoorweg op en waren wij aangewezen op de gewone wegen. En toen ging het los, eerst een flink steil stuk van zo’n 5K, en daarna bleef het de rest van de dag op en neer gaan met korte, maar flink steile stukken en afdalingen.
Maar wat een mooie tocht was het! We kwamen door verschillende kleine, oude dorpjes en de uitzichten onderweg waren prachtig. De zon scheen de hele dag en het was ongeveer 26 graden, dus we zijn vaak gestopt om even wat te drinken. Uiteindelijk kwamen wij na 70K aan op de camping in Pouilly-en-Auxois en rusten nu uit van deze fantastisch mooie fietsdag!
Overnachting op Camping Vert Auxois

Foto-impressie:

Maandag 17 juni 2019
Pouilly-en-Auxois – Montbard (61 Km)

Een makkie was het vandaag, lekker rustig aan naar Montbard gefietst. Onderweg koffie gedronken in Pont-Royal en boodschappen gedaan in Venarey-les-Laumes. In Venarey hebben we ook gelijk in het stadspark geluncht. Dit is een wat populairder stukje route want we hebben vandaag meerdere fietsers gezien. Voorgaande dagen kwamen we soms kilometerslang niemand tegen.
Na zo’n 60K kwamen in Montbard bij de camping aan. Het was maar net 3 uur geweest, dus nog lekker vroeg, maar de temperatuur was inmiddels opgelopen tot 32 C. dus met een plekje in de schaduw voor ons tentje waren wij wel blij.
Morgen hadden we eigenlijk een rustdag gepland, maar we voelen ons nog prima dus wij fietsen morgen gewoon weer verder.
Overnachting op Camping Les Treilles

Foto-impressie:

Dinsdag 18 juni 2019
Montbard – Tonnere (61 Km)

Vanmorgen vroeg op pad want het beloofde een warme dag te worden en daar was geen woord van gelogen. Nu 31 graden en bewolkt, benauwd weertje dus. Natuurlijk ook niks gewend nog. We klagen niet.
Wederom aangename makkelijke tocht. Veel te zien onderweg en zowaar ook geopende horeca dus lekker Galette met kaas en ei als lunch gegeten bij een tentje aan het kanaal. Al de hele vakantie Bonjouren en zwaaien we wat af naar tegenliggers, mensen op bootjes, in de dorpjes en op de camping. Wat een vriendelijke en behulpzame mensen hier. Blij dat wij in Nederland diverse talen krijgen aangeboden op school. Als puber had ik een allergie voor naamvallen en werkwoordvervoegingen maar nu zo tof om in diverse talen te kunnen communiceren. Al veel leuke gesprekjes gehad onderweg in diverse talen, zelfs in mijn steenkolen Frans!
De campings tot nu toe zijn echt top met goede faciliteiten, ruime plekken en goedkoop. (In hoogseizoen zal het wellicht ander verhaal zijn.) Kortom genieten in La Douce Bourgogne!
Overnachting op Camping La Cascade

Foto-impressie:

Woensdag 19 juni 2019
Tonnere – Auxerre (70 Km)

De weersvoorspelling was onweer met windstoten in de middag. We hadden voor de zekerheid maar een kort ritje gepland naar Migennes om voor de buien binnen te zijn en kwamen dan ook al ruim voor 14:00 aan. Toen op de Buienradar bleek dat de buien later zouden arriveren besloten we om toch om nog maar 25K verder te fietsen naar Auxerre waar we nu op de stadscamping staan. Snel de tent opgezet en de spullen naar binnen, terwijl de eerste druppels al vielen nog de tarp aan de tent gezet zodat we tijdens de hoosbui lekker droog zaten.
Inmiddels is het alweer droog.
Mooi tochtje vandaag, het wegdek was hier wel een stuk slechter, veel grind, onverhard en single track maar dat maakte het ook wel weer leuk.
Overnachting op Camping Municipal Auxerre

Foto-impressie:

Donderdag 20 juni 2019
Auxerre – Andryes (60 Km)

Wat een geluksvogels zijn wij toch. Vanmorgen nog één keer in het zonnetje voor de tent kunnen ontbijten en inpakken. De lucht betrok en het scheelde tien graden met gisteren dus het vestje ging aan.
In het voetbalstadion van Auxerre, tegenover de camping, nog even op de foto en een souvenir gekocht. Mooie tocht tot het middaguur. Tijdens de lunch werd de lucht erg donker en na de laatste hap pantostie als de bliksem onze regenpakken aan want de hemelsluizen gingen open. Na drie kwartier weer droog en pakken konden weer uit.
Na een soepel ritje met veel te zien onderweg, een laatste krachtproef door te kiezen voor de steile helling naar de camping. Dat was nog even op ons tandvlees met de zwaar beladen fietsen maar een mooie afsluiting van een fantastische vakantie.
Wat hebben we genoten van de Bourgogne, het prachtige weer, het fietsen en de mensen onderweg. Er gaat voor ons toch niks boven de vrijheid van het fietskamperen. Erg genoten van de douche en schone kleding op onze eindcamping. Ook fijn was het afdrogen met een gewone frisruikende handdoek i.p.v. een soort van grote zeem. De laatste twee nachtjes hebben we een wat luxere trekkershut geboekt met gewoon bed en dekbed. Vanavond onder het genot van een glaasje rode Bourgognewijn nog even lekker nagenieten. Morgen nog een dagje sight-seeing in Vezelay en zaterdag weer naar huis. Frankrijk is ons zeer goed bevallen en top dat we eind augustus alweer mogen. Dan in Bretagne en Normandië. Ik zei het al: Bofkonten zijn wij!
Overnachting op Camping Au Bois Joli

Foto-impressie:

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *