Rondje Eifel

26 augustus – 14 september 2018

Wij hebben nog 3 weken vakantie in het najaar en we besluiten om nog een fietstochtje te maken net over de grens bij onze oosterburen. Wij gaan eerst met de trein naar Maastricht en vanaf daar verder met de fiets. We hebben wat stukken van bestaande routes aan elkaar geknoopt en hebben zo een rondje om de Eifel gemaakt.
De bedoeling is om te gaan kamperen maar als het weer wat tegenzit kunnen we ook wel eens een kamer huren, als het ergens leuk is blijven we wat langer, anders trekken wij weer verder. We zien wel, gewoon lekker rustig aan.

Routekaart:

Zondag 26 augustus 2018
Maastricht – Vaals (32 Km – 365 Hm)

De vakantie is begonnen en we zijn onderweg! Eerste etappe van huis naar Uitgeest, daarna met de trein naar Maastricht en ’s middags van Maastricht op de fiets naar Vaals.
Overnachting op Camping Hoeve de Gastmolen in Vaals

Foto impressie:

Maandag 27 augustus 2018
Vaals – Nideggen (59 Km – 937 Hm)

Dag 2 van de vakantie begon met een lekke band… Na een valse start gingen we dan eindelijk op weg, vanuit Vaals Duitsland in. Dwars door Aken en dat was niet heel fijn want het was erg druk. Buiten de stad kwamen we wel gelijk op mooie verkeersluwe wegen. Hulde aan de Duitse automobilisten die goed rekening houden met fietsers en ruim om ons heen inhaalden. Dat is in Nederland wel eens anders.
We dachten dat dit nog een gemakkelijke fietsdag zou zijn maar dat viel flink tegen en we kregen onderweg al een paar stevige en best wel lange klimmetjes die we goed voelden in de bovenbenen. Uiteindelijk belandden we op een camping even voorbij Nideggen en hebben een mooi plekje gevonden langs de Rur. Het welverdiende Weizenbier smaakte ons goed!
Overnachting op Camping Zum Friedenstal in Abenden

Foto impressie:

Dinsdag 28 augustus 2018
Nideggen – Freilingen (70 Km – 1242 Hm)

Woensdag 29 augustus – Gisteren werd van Nideggen naar Freilingen een pittige dag, zo’n 70km met ruim 1200 hoogtemeters. Over een aantal gravelwegen waarvan sommige nauwelijks te doen waren, maar gelukkig ook veel asfalt.
Redelijk uitgeput kwamen we om 19:30 op de camping aan, er was even een moment dat ik dacht dat we het niet voor donker zouden halen….
Nu lekker in het zonnetje ontbeten en vandaag blijven we hier op de camping. We zijn nu op het hoogste punt van de eerste week, morgen langzaam richting Rijndal. Vandaag de benen wat rust geven na drie pittige dagen.
Als iemand mij vorige week gezegd had dat ik dit zou kunnen had ik ze keihard uitgelachen. Positief verrast door mezelf. De hele dag berg op en af. Ieder dorpje steil afdalen betekent ook steil weer uitklimmen. Lange beklimmingen door bossen over keien/kiezels/kuilenpaden. Soms met stukken van 15% en dan af moeten stappen en je zwaar bepakte fiets omhoog duwen. Vraag is dan: is dat leuk? JA! Tuurlijk wel eens een GVD momentje maar mooi weer, prachtige omgeving, schattige dorpjes en de rust (behalve kleine stukken over drukke weg) maken de inspanning allemaal waard.
De voldoening na een dag fietsen, je tent staat en een hete douche, lekker genieten van een heerlijk koud Weizenbier en een bord eten. Samen nagenieten van de afgelopen dag. Dat zijn geluksmomenten.
Overnachting op Campingplatz Freilingen in Freilingen

Foto impressie:

Donderdag 30 augustus 2018
Freilingen – Ahrweiler (59 Km – 569 Hm)

De dag begon met een grijze lucht en na een paar flinke klimmetjes gingen we flink afdalen naar het riviertje Ahr, die we de rest van de dag verder volgden. We vonden de zon weer terug, ook zagen we de eerste wijnranken. Onderweg kwamen we veel meer fietsers tegen (voornamelijk e-bikes) dan de eerste dagen en zijn nu dan ook in een meer toeristisch gebied gekomen.

O ja, we staan voor één nachtje op een soort stadscamping met voornamelijk Campers. Raadplaatje, waar staat onze tent?
Overnachting op Camping Am Ahrtor in Ahrweiler

Foto impressie:

Vrijdag 31 augustus 2018
Ahrweiler – Koblenz-Güls (66 Km – 430 Hm)

Het laatste deel langs de Ahr afgedaald tot deze uitmondt in de Rijn. Daarna een mooi, bijna vlak, fietspad langs de Rijn tot Koblenz. Heerlijk ontspannen fietsen dus. Dit is ook te merken aan de vele andere vakantiefietsers die we tegen kwamen onderweg.
Onder het enorme standbeeld van Keizer Willem I bij de Deutsches Eck natuurlijk op de foto. (De kunstmatige landtong markeert de monding van de Moezel in de Rijn).

Na bijna 70 km onze tent wederom opgezet en nu op een enorme volle familiecamping aan de Moezel. Toen we aankwamen was het tentveldje leeg, nu ingebouwd. Het Moezelgebied is prachtig en het is ook nog weekend en er is een festival in de buurt, vandaar de drukte.
Overnachting op Campingplatz Gülser Moselbogen in Koblenz-Güls

Foto impressie:

Zaterdag 1 september 2018
Koblenz-Güls – Valwig (51 Km – 399 Hm)

Zondag 2 september – Hoera, weekend! Na twee nachten feestcampings te hebben overleefd, hebben wij gisteren zelf maar besloten om deel te nemen aan een feestje en wel het wijnfeest in Valwig. (Net voorbij Cochem). Gelijk ook maar voor twee nachtjes een hotel geboekt. Het goede nieuws is dat het bed heerlijk ligt en dat er een fijne douche is. Het beste nieuws is dat er wijnfeest in het dorp is!

Vandaag zijn we op onze ‘rustdag’ naar Cochem geweest, erg druk en toeristisch en best leuk voor een paar uurtjes maar toen hadden we er wel weer genoeg van. Vanavond nog even hier in het dorp naar de laatste avond van het wijnfeest en afsluitend een vuurwerk. Lekker uitgerust, morgen fietsen we weer verder.
Overnachting in Hotel Rebenhof

Foto impressie:

Cochem:

Maandag 3 september 2018
Valwig – Bernkastel-Kues (80 Km – 556 Hm)

Vandaag zijn we van Valwig naar Bernkastel-Kues gefietst en hebben daar ons tentje een nachtje op de camping gezet. Wat een ruk-camping met een chagrijnig lui mokkel bij de receptie, we konden kiezen tussen een klein plekje naast de afvalinzameling of achteraf op een knollenveld (hondenuitlaatveldje?) maar moesten wel de hoofdprijs betalen (€26,20). Verder een hoog Tokkie-gehalte op de camping. Gelukkig is het maar voor één nachtje…
Overnachting op Camping Kueser-Werth

Foto impressie:

Dinsdag 4 september 2018
Bernkastel-Kues – Mertesdorf (64 Km – 410 Hm)

Woensdag 5 september – Gisteren weer verder gegaan richting Trier waar we de stad willen bezoeken. Omdat we niet 2 nachten op de stadscamping van Trier wilden staan zijn we een stukje het Ruwertal ingereden waar we voor 2 nachten een kamer hebben geboekt bij een Weingut. Vandaar is het dan nog maar 7 km naar het centrum van Trier.
Vandaag op de fiets naar Trier, door buitenwijken en achterstandswijken en dwars door een zigeunerkamp, samen met het drukke verkeer was al een avontuur op zich…
Uiteindelijk reden we dan zonder kleerscheuren door de Porta Nigra, de oude Romeinse stadspoort, het centrum binnen. Toch wel bijzonder dat de Romeinen hier ruim 1800 jaar geleden ook al naar binnen marcheerden!

De fietsen konden we veilig kwijt in een bewaakte fietsenstalling zodat we zonder zorgen de stad te voet konden bezichtigen. Alles rustig bekeken en daarna weer op de fiets terug naar onze wijnboerderij.
En ja hoor, vanavond feest hier, met live-muziek, gezellig!
Overnachting in Weingut Karlsmühle in Mertesdorf

Foto impressie:

Trier:

Donderdag 6 september 2018
Mertesdorf – Saarburg (44 Km – 674 Hm)

Omdat de voorspelling was dat het in de middag zou gaan onweren hadden we maar een kort ritje van zo’n 40K gepland. Op papier leek het een gemakkelijke route maar we kregen het niet kado en hebben toch nog onverwachts bijna 700 hoogtemeters moeten overbruggen.
Nadat we afscheid hadden genomen van ons wijnboerderijtje zijn we verder het Ruwertal ingetrokken, eerst over het Ruwer-Hochwald Radweg, een oude spoorlijn, dat was ruim 20K vals plat omhoog, daarna verder over de Hunsrück Radweg naar Saarburg waar ook nog een paar flinke bulten in zaten. Gauw de tent opgezet en naar het dorp gelopen. Toen we aan de koffie zaten barstte het onweer los en heeft het 2 uurtjes flink geregend, inmiddels is het weer droog en hebben we gewoon buiten de tent kunnen eten.
Morgen gaan we weer langzaam richting huis, daar hebben we nog ruim een week de tijd voor.
Overnachting op Camping Leukbachtal in Saarburg

Foto impressie:

Vrijdag 7 september 2018
Saarburg – Echternach (44 Km – 355 Hm)

Zaterdag 8 september – Gisteren zijn we uit Saarburg vertrokken en langs de Saar naar Konz gefietst, waar de Saar in de Moezel uitmondt. Verder langs de Moezel naar Oberbillig waar we het pontje naar Wasserbillig namen en daarmee gelijk de grens tussen Duitsland en Luxemburg overstaken. Over de Piste Cyclable 3, een mooi fietspad langs de Sûre reden wij verder naar Echternach waar wij ons tentje voor 2 nachten hebben opgezet.
Vandaag, na een heel fris nachtje hebben wij Echternach bekeken. Wij zijn in de Basiliek geweest en bij de Romeinse Villa waarna wij uiteindelijk eindigden op een terras in het centrum.
Overnachting op Camping Officiel in Echternach

Foto impressie:

Echternach:

Zondag 9 september 2018
Echternach – Tintesmühle (65 Km – 1139 Hm)

Na 2 nachtjes Echternach zijn we vanmorgen weer op pad gegaan. De route van vandaag liep eerst langs de Sûre en dan verder langs de Our. Lekker vlak, Appeltje-eitje dus, dachten we….
Het fietspad stopte bij Vianden en toen moesten we verder over de gewone (drukke) weg en die liep op meer afstand van de rivier dus ook veel meer hoogteverschillen.
’s Morgens was het plan om bij Dasburg de gewone weg te blijven vervolgen maar tijdens de koffiepauze kwamen wij in gesprek met een Duitse vakantiefietser die van de tegenovergestelde richting kwam en die vertelde dat er vanaf Dasburg naar het Drielandenpunt bij Ouren een wandelpad langs de Our liep, wat weliswaar onverhard was maar redelijk te fietsen.
Op de kaart zagen wij dat er halverwege dit pad ook nog een camping lag en toen was de keuze snel gemaakt en lieten wij bij Dasburg de gewone weg achter ons.
Fietsen over het wandelpad bleek toch nog wel pittig, het was onverhard en het ging behoorlijk op en neer en we moesten de fietsen omhoog tillen over rotsblokken heen. Uiteindelijk kwamen we toch op de camping en hadden we er 64Km en 1139(!) hoogtemeters op zitten.
Extra genoten van de heerlijke warme douche op een fraai rustig kampeerterrein aan de Our.

Onderweg waren wij geen winkel tegengekomen en moesten wij aan ons noodrantsoen, het Adventure Food uit een zak deed de honger en trek snel verdwijnen…
Overnachting op Camping Tintesmühle

Foto impressie:

zondag 26 augustus 2018
Maandag 10 september 2018 (52 Km – 764 Hm)

Vanaf de camping verder over het wandelpad naar Ouren, het pad fietste gemakkelijker dan gisteren en zo kwamen wij toch nog vlot bij het Dreiländereck. Daarna verder over de gewone weg (op en neer) van Ouren naar Burg Reuland waar we uiteindelijk op de Vennbahn kwamen (124K vrijliggend fietspad, tussen Troisvierges (L) en Aken (D) over een voormalige spoorweg).
Geluncht in Sankt-Vith en verder naar Bruyeres waar wij van de Vennbahn afgingen om ons door het drukke avondspits verkeer te wurmen op zoek naar de camping.
Overnachting op Camping Anderegg in Bruyères

Foto impressie:

Dinsdag 11 september 2018
Bruyeres – Vaals (73 Km – 443 Hm)

Ja, wir haben es geschafft!
Vandaag eerst nog even dalen en weer klimmen om weer op de Vennbahn te komen, de laatste 40K was vals plat naar beneden over strak asfalt richting Aken, en dat was heerlijk fietsen! Vanaf de Vennbahn nog even de weg zoeken door het drukke Aken en toen stonden we zomaar in één keer weer in Vaals, terug op vaderlandse bodem!
Overnachting op Camping Hoeve de Gastmolen in Vaals

Foto impressie:

Vrijdag 14 september 2018
Vaals – Maastricht (24 Km)

We hadden nog wat dagen over en hebben nog 3 nachtjes in Vaals gekampeerd. De eerste dag een complete rustdag gehouden en de hele dag genikst, beetje in de zon gezeten, wat gelezen en o ja, en een fles wijn naar binnen gegoten…
Gisteren geluncht bij Lodge7, tja en dan kom je langs de afslag naar het Drielandenpunt op de Vaalserberg. En we konden het natuurlijk niet laten om daar even tegen op te fietsen. Na alle stevige hellingen van de afgelopen weken, en nu ook nog zonder bepakking bleek de Vaalserberg niet veel meer voor te stellen, het was appeltje-eitje, easy-peasy en we reden met 2 vingers in de neus naar boven.
Vandaag moesten we nog even met de fiets naar Maastricht en daarna met de trein weer naar huis en zo kwam er een eind aan deze vakantie.

Foto impressie:

Naschrift
Zondag 16 september 2018

De vakantie zit er weer op, bijna 3 weken gefietst door de Eifel, langs de Rijn en Moezel, Ruwertal, Saar, Luxemburg en België. Er zaten wat lastige, steile en onverharde stukken tussen maar daarentegen ging het langs de rivieren weer een stuk gemakkelijker, hoewel het daar ook niet echt vlak is. Maar het was een mooie route en we hebben er erg van genoten. Morgen weer werken (en nieuwe fietsavonturen plannen)??

Statistieken:

 • Totale afstand: 796 Km
 • Hoogtemeters: 8727 m
 • Campings: Over het algemeen redelijk tot goed. Alleen de campings langs de Moezel zijn ruk voor fietskampeerders, voornamelijk ingesteld op caravans en campers.
 • Weer: Uitstekend zonnig weer, één middagje regen op een rustdag en één keer flink onweer maar toen stond ons tentje al. ’s Avonds koelde het wel snel af.
 • Autoverkeer: Duitsers zijn erg behoudend en fatsoenlijk tegenover fietsers en gaven vaak voorrang ook als we dat niet hadden. Luxemburgers rijden als idioten. Ik denk dat in België niemand een rijbewijs heeft.
 • Mensen onderweg: De Duitsers waren erg vriendelijk, behulpzaam en geïnteresseerd, de Luxemburgers waren vrolijk en spraken alle talen door elkaar (Duits, Frans, Nederlands en Letzeburgs), Belgen hebben we nauwelijks gesproken.
 • About the author

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *