Fietserpad

10-20 Mei 2018

Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om in het voorjaar het ‘Fietserpad’ te gaan fietsen. De route in het boekje is beschreven van zuid naar noord maar vanwege logistieke voordelen hebben wij ervoor gekozen om de route van noord naar zuid te fietsen.

Mijn broer moest toch in Groningen zijn dus kon hij ons mooi, samen met de fietsen afzetten in Pieterburen. En vanaf Maastricht is het een stuk gemakkelijker om met de trein thuis te komen dan vanaf het noorden.

Om de route te volgen is het boekje niet noodzakelijk want de GPS file is te downloaden vanaf de website van uitgeverij Elmar. (niet meer beschikbaar 1/6/2020)
Voor achterliggende geologische informatie over het landschap waar je doorheen fietst is het boekje echter wel een aanrader.
De route is al een aantal jaren oud en daardoor zijn er onderweg inmiddels wel wat kleine dingen veranderd maar die zijn niet onoverkomelijk en met een navigatietoestel is er goed uit te komen.

Routekaart:

Donderdag 10 mei 2018
Pieterburen – Ellerhuizen (24 Km)

Vandaag zijn we door Jan met de auto afgezet in Pieterburen voor onze fietstocht langs het Fietserpad naar Limburg. Na de lunch nog even snel op de foto en daarna namen wij afscheid van Jan en zijn we op pad gegaan voor een kort ritje naar onze eerste kampeerplaats in Ellerhuizen.
Al na een paar kilometer kwamen we in Eenrum en raakten we verstrikt in de plaatselijke kermisdrukte met veel muziek en alcohol. ?
Na met een beetje moeite door de drukte gemanoeuvreerd te hebben konden we uiteindelijk de route weer oppakken en gingen wij met de wind in de rug en met af en toe een spatje regen door mooi dorpjes naar Ellerhuizen.
De kop is er af, morgen de eerste echte hele fietsdag.
Overnachting op Camping 2 Bunders

Foto impressie:

Vrijdag 11 mei 2018
Ellerhuizen – Mantinge (80 Km)

Het was vandaag een lange dag, maar wel met mooi zonnig weer. Vanochtend vertrokken uit Ellerhuizen en via Zuidwolde dwars door Groningen heen waar we natuurlijk een foto gemaakt hebben bij de Martinitoren. Ook in Groningen was het kermis, het begint er op te lijken dat er iedere dag wel ergens kermis is om onze doorkomst te vieren. ?
In Haren even koffie gedronken en toen verder door de dorpjes Balloo en Rolde. Bij Rolde bij het Hunebed geposeerd en onderweg op een bankje geluncht.
Het werd zo een mooie rit over de Hondsrug en in het stroomgebied van de Drentse AA. In Grolloo hebben we nog koffie gedronken, daarna nog een stukje verkeerd gereden maar uiteindelijk kwamen we na ruim 80km op de kampeerplaats in Mantinge aan.
Overnachting op Camping De Voscheheugte

Foto impressie:

Zaterdag 12 mei 2018
Mantinge – Ootmarsum (73 Km)

Vandaag eerst via Meppen (mooi boerderijdorp!) richting Schoonebeek gefietst en daar koffie gedronken. Verder langs de Ja-Knikkers en daarna de grens over naar het land van onze oosterburen waar we het grootste gedeelte van de dag zouden fietsen.
Verrassend genoeg ging de route over nogal wat onverharde paden waaronder een graspad langs de Vecht. Het was redelijk te doen maar we kunnen ons voorstellen dat wanneer het veel geregend heeft of wanneer het heel droog is dat het wat minder makkelijk gaat.
Onderweg zagen we nog op veel plekken de versierde Meiboom staan. Uiteindelijk kwamen we door Uelsen en hebben daar boodschappen gedaan, daarna moesten we nog wat heuvelop fietsen om uiteindelijk de Twentse stuwwal op te komen en de grens naar Nederland weer over te gaan.
We staan nu lekker rustig op het NTKC terrein in Ootmarsum, iedereen gaat weg dus we zijn morgen alleen en daarom is Sheila tot kampmeesteres benoemd. Morgen een rustdag, maandag gaan we weer verder. Nu eerst aan het verdiende bier en de wijn!
Overnachting op NTKC ’t Springendal

Foto impressie:

Maandag 14 mei 2018
Ootmarsum – Winterswijk (89 Km)

Gisteren hielden we een rustdag en dat kwam mooi uit want ‘s middags en de hele avond heeft het geonweerd en is er flink wat water gevallen. Maar vanochtend scheen de zon weer volop en werd het een hele warme dag.
De route van vandaag was lang maar ook erg mooi en afwisselend. We kwamen eerst door Ootmarsum, daarna hebben we de rest van de ochtend door het stroomgebied van de Dinkel gefietst. Vervolgens kwamen door Losser, Glanerbrug, het mooie Buurserzand, Haaksbergen, nog een puntje Duitsland bij Zwillbrock en nog even boodschappen gehaald in Meddo voordat we bij het kampeerterrein van de NTKC bij Winterswijk kwamen.
Gelukkig was er al iemand dus geen sleutel ophalen en Kampmeester gedoe. Hier staan we nu alleen met ons tentje op een mooi veldje.
Overnachting op NTKC Masterveld

Foto impressie:

Dinsdag 15 mei 2018
Winterswijk – Millingen (77 Km)

Vanmorgen rustig aan de spullen op de fietsen geladen en rond half 11 een verlaat ontbijt genuttigd in gezellig Winterswijk.
We boffen ontzettend met het weer en ook de wind werkt mee tot nu toe. Vandaag o.a. lange wegen door de weilanden, onverharde bospaden, een mooi kasteel en een paar klimmetjes. De omgeving verandert iedere dag. Laatste 6 km met een bloedgang langs de Rijn gefietst om het pontje te halen. Gelukkig waren we net op tijd (anders een uur moeten wachten) staan nu in Millingen aan de Rijn op een luxere camping. Heerlijke douches en geen wc papier onder je arm nodig, hahahaha.
Alles staat mooi in de bloei en gisteren kwam ik heel vroeg in de ochtend een hert tegen op weg naar het toilet. Bijzonder momentje. Ook veel ooievaars en roofvogels gezien, kikkerconcerten gehoord en rupsen onderweg die aan draadjes uit bomen hangen (waar we tegenaan rijden). We vinden ze overal terug en tenslotte volgt de muggenconferentie dezelfde route als wij. Alles wat ik even vergeet in te smeren weten ze te vinden. JEUK! Bij Ronald heb ik al drie teken moeten verwijderen. Valt niet mee hoor zo’n vakantie ??.
Overnachting op Camping De Rijnhof

Foto impressie:

Woensdag 16 mei 2018
Millingen – Geijsteren (74 Km)

Vanmorgen was het heel ander weer, bewolkt en de wind was wat kouder want die kwam nu uit het noorden. Maar aangezien wij zuidwaarts gaan vonden we dat niet heel erg ?
Na ontbijt in het Picknickbank-huisje op de camping zijn we lekker op tijd vertrokken. Langs de Waaldijk gingen we richting Nijmegen waar we in de stad koffie hebben gedronken. Toen we weer opstapten begon het te regenen en hebben we onze regenkleding aangedaan.
Zo reden we dwars door de stad en daarna richting Groesbeek. Bij Mook werd het weer droog en kon de regenkleding weer uit. Bij Gennep staken we met de brug de Maas over en reden verder langs de Maas naar Vierlingsbeek, en verder naar Geijsteren waar we een mooi plekje voor ons tentje in het bos vonden. Morgen weer een rustdag.
Overnachting op Camping Den Buizerd

Foto impressie:

Vrijdag 18 mei 2018
Geijsteren – Ohé en Laak (88 Km)

Gisteren hielden we een rustdag dus vanmorgen waren we lekker uitgerust en gingen we al om 09:00 uur op pad. Het was best wel fris in het begin, de zon zou pas na het middaguur doorbreken.
Vandaag reden we voornamelijk door dorpjes langs de Maas, in Grubbenvorst hadden we onze eerste Limburgse vlaai, we gingen verder langs Kessel, en uiteindelijk richting het witte stadje Thorn.
Nog voor Thorn werden we aangesproken door een duitse fietsdame die de weg vroeg naar Maastricht… Uhh, dat is zo’n 70 Km zuidwaarts, misschien een idee om volgende keer een kaart of een GPS mee te nemen?
In Thorn hebben we nog wat gegeten en daarna reden we nog een klein stukje door België. Dat was best wel een deprimerend stukje. Uiteindelijk het pontje over de Maas genomen en nu staan we op de camping in Ohé en Laak.
Overnachting op Camping De Sangershoeve

Foto impressie:

Zaterdag 19 mei 2018
Ohé en Laak – Sint Geertruid (61 Km)

Vandaag hadden we een vrij korte fietsdag, dat leek lekker gemakkelijk maar het venijn bleek in de staart te zitten.
De dag begon vrij koud en bewolkt (de zon zou pas na de middag gaan schijnen) dus we hadden en er een beetje het tempo in, vrij vlot reden we tussen Maas en Julianakanaal naar Meerssen. Vanaf Meerssen reden we redelijk vlak in het Geuldal tot voorbij Valkenburg naar Kasteel Schaloen en toen moesten we toch ergens omhoog het plateau van Margraten op, en dat ging eerst nog geleidelijk door het Gerendal maar we ontkwamen uiteindelijk niet aan een stevige klim over een slecht wegdek naar Margraten.
In Margraten hebben we boodschappen gedaan en daarna was het nog wat op en neer en tenslotte nog een lekkere afdaling tot we op het clubterreintje van de NTKC in Sint Geertruid aankwamen. En daar hebben we weer een mooi rustig en zonnig plekje voor ons tentje gevonden.
Overnachting op NTKC De Heerkuil

Foto impressie:

Zondag 20 mei 2018
Sint Geertruid – Withuis (6 Km)

Gisteren zijn we aangekomen in Sint Geertruid maar dat was nog steeds niet het einde van de route. Vandaag moesten we dus toch nog even de laatste ontbrekende 6 Km naar de Belgische grens bij Withuis fietsen om de hele tocht vanaf Pieterburen af te ronden.
Wel lekker zo zonder bagage en even geen fietsbroek aan! ? Nu nog de rest van de dag van de zon genieten en morgen weer met de trein naar huis.
Het was een fantastische mooie tocht. We hebben ervan genoten.

Foto impressie:

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *